Vertrek Asscher vergroot druk op kabinet om af te treden

Het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA vergroot de druk op het kabinet om politieke consequenties te verbinden aan de toeslagenaffaire. De vier coalitiepartijen bezinnen zich op dit moment op de vraag of het kabinet niet moet aftreden. Ze spreken daar morgen over in de ministerraad.

Nu Asscher heeft besloten dat hij niet meer door kan gaan vanwege de discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire als oud-minister van Sociale Zaken, ligt de vraag voor de hand: kan het kabinet dan wel verder?

Tot nu toe is niet zeker welk antwoord de ploeg van Rutte op die vraag gaat geven. Een deel van de coalitie wil inderdaad dat het hele kabinet vertrekt, maar een ander deel vond in elk geval eerder deze week nog dat deze coronacrisis om een goed functionerende, missionaire regering vraagt.

Verkiezingsreces komt eraan

Dat tweede deel lijkt snel af te kalven. “Het aftreden van het kabinet lijkt met het moment dichterbij te komen”, zegt politiek verslaggever Wilma Borgman. Zij wijst erop dat op 12 februari het verkiezingsreces begint en dat het kabinet daarom toch al geen plannen meer heeft om nieuw beleid door te voeren. Wat dat betreft maakt het weinig uit als het kabinet nu demissionair wordt.

Wat corona aangaat kan de regering gewoon blijven doorregeren, zei premier Rutte dinsdagavond zelf al: “Daarop blijf je missionair, misschien niet officieel, maar wel mentaal.” Niets weerhoudt een demissionair kabinet ervan om bijvoorbeeld vaccinaties te regelen of teststraten in te richten.

Het vertrek van Asscher geeft in meerdere opzichten extra pressie. Want volgende week is er een debat over de toeslagenaffaire. Dat zou een lastig debat worden voor de PvdA als Asscher oppositie had moeten voeren over een kwestie waar hijzelf als minister van Sociale Zaken een rol in had gespeeld.

Nu de PvdA-leider zijn rol heeft neergelegd is het een ander verhaal en zou de PvdA een motie van wantrouwen van GroenLinks-leider Klaver kunnen steunen. Daarmee zou de voltallige oppositie (74 zetels) voor kunnen stemmen en heeft het kabinet eigenlijk te weinig vertrouwen om nog door te kunnen regeren.

Rutte laat het daar niet op aan komen, zegt Borgman. “Hij laat zich niet wegsturen en al helemaal niet door Jesse Klaver.” Zij weet zeker dat het kabinet dan liever deze week met opgeheven hoofd naar de koning gaat om zijn ontslag aan te bieden.

Dat zou Rutte dan ook meer vrijheid geven om straks als VVD-leider campagne te voeren. De vraag waarom hij geen politieke consequenties heeft getrokken uit het snoeiharde rapport van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen blijft dan niet als een schaduw over hem hangen.

Bron: https://nos.nl/l/2364390

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com