Valgren verrast en wint vernieuwde en koude Omloop

Michael Valgren Andersen is de verrassende winnaar geworden van de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste grote prijs van het wielerseizoen. De Deen was na 196 kilometer, 8 kasseistroken en 13 heuvels en een vernieuwde finale als eerste bij de finish in Meerbeke.

Op zo’n twee kilometer van de streep demarreerde de renner van Astana uit een kopgroep van elf. Hij kwam solo over de meet. Achter hem werd de Pool Lukasz Wisniowski tweede en de Belgische oud-winnaar Sep Vanmarcke derde.

Timo Roosen was op plaats zestien de beste Nederlander.

Kopie van de Ronde

De laatste 50 kilometer van de koude 73ste editie was dit keer min of meer een kopie van de Ronde van Vlaanderen oude stijl, met de Muur van Geraardsbergen op 16 kilometer van de meet en de Bosberg op 12. En dat had zijn invloed op het koersverloop.

Behoudens een aanval van Tiesj Benoot op de Valkenberg, de tiende van 13 hellingen op 40 kilometer, hielden de favorieten zich redelijk gedeisd. Pas op de beruchte Muur lieten de kopstukken zich zien.

Vanmarcke, de winnaar van 2012, gaf gas op de muur en kreeg Zdenek Stybar mee. Maar een gat slaan lukte niet en nog voor de Bosberg sloten Greg Van Avermaet, Sonny Colbrelli, Oliver Naesen, Matteo Trentin, Wout Van Aert, Oscar Gatto, Aleksej Loetsenko, Valgren Andersen, Wisniowski en Daniel Oss aan.

Valgren, die met zijn ploeggenoten Gatto en Loetsenko voorin zat, viel drie keer aan in de finale en bij de derde keer aarzelde de rest net iets te lang.

Vanmarcke en Wisniowski probeerden nog het gat te dichten in de slotkilometer en werden beloond met ereplaatsen. De meeste andere koplopers werden nog door het peloton achterhaald.

Winnaar Valgren voelde meteen dat hij het juiste moment koos om uit de kopgroep weg te springen. “Ik kon in de tegenaanval nadat Vanmarcke een poging had gedaan. Met de wind erop is het dan de vraag wie het dicht gaat rijden.”

“Toen ik zag dat niemand volgde, wist ik genoeg. Al voelde de laatste kilometer nog erg lang, want mijn benen begonnen flink pijn te doen”, aldus Valgren.

Wereldkampioen Peter Sagan ontbrak in de Omloop: hij bouwde een extra rustperiode in.

Ook Deens feestje bij de vrouwen

Christina Siggaard heeft de elfde editie van de Omloop het Nieuwsblad voor vrouwen gewonnen. De landgenoot van Valgren bleef in de 122 kilometer lange koers de Amerikaanse Alexis Ryan (Canyon) en de Italiaanse Maria Confalonieri (Valcar) voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com