Trump lanceert aanval op Europeanen voor aanvang van NAVO-top in Londen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag uitgehaald naar zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron en andere NAVO-landen, voorafgaand aan de NAVO-top in Londen. Trump veroordeelde uitspraken van Macron over de rol van de NAVO bij de Turkse inval in Noord-Syrië als “respectloos”.

Ook hekelde hij het feit dat andere lidstaten, waaronder Duitsland, niet zo veel aan het bondgenootschap bijdragen als de VS.

Trump reageerde daarmee op een verklaring van de Franse president Emmanuel Macron, die de NAVO eerder deze maand omschreef als “hersendood” in een interview met The Economist. In het vraaggesprek zei Macron het gebrek aan strategische samenwerking tussen Europa en de VS te betreuren.

“Het was een heel, heel nare uitspraak. Volgens mij hebben ze een heel hoge werkloosheidsgraad in Frankrijk. Frankrijk doet het economisch gezien echt helemaal niet goed”, zei Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. “Het is heel moeilijk om ziets te zeggen, als je zo veel problemen hebt in Frankrijk, als je kijkt naar wat er aan de hand is. Ze hebben een heel zwaar jaar gehad. Je kunt niet zomaar dat soort uitspraken doen over de NAVO, het is heel respectloos.”

NAVO-bijdragen en handelsoorlog

De Amerikaanse president borduurde vervolgens voort op twee klachten die hij in het verleden vaker heeft geuit: dat de andere NAVO-lidstaten niet genoeg bijdragen aan de verbondsorganisatie en dat de EU de VS op handelsgebied benadeelt. Hij verbond die twee grieven met elkaar. “Het klopt niet dat er misbruik van ons wordt gemaakt in de NAVO en dat er dan ook misbruik van ons wordt gemaakt op het gebied van handel, en dat is wat er gebeurt. We kunnen dat niet laten gebeuren”, aldus Trump.

Hij viel ook Duitsland aan, dat ondanks het recente voornemen om het defensiebudget op te voeren, niet aan de 2 procent van het bnp komt die de VS graag wil zien. Duitsland en de andere landen die niet genoeg bijdragen zijn “delinquenten”, zei hij.

Trump noemde de NAVO voorafgaand aan de top van vorig jaar al “achterhaald” en “verouderd” en zei te overwegen de VS uit het bongenootschap terug te trekken. Op dat laatste kwam hij later terug, maar het is duidelijk dat hij sceptisch is over het nut van de NAVO voor de VS.

Ruzie tussen Turkije en Frankrijk

De kritische opstelling van de Amerikaanse leider is niet de enige factor die voor conflict zorgt binnen de NAVO. Turkije heeft gezworen dat het een NAVO-plan om de bescherming van Baltische staten op te voeren zal blokkeren, als andere NAVO-landen besluiten de Syrisch-Koerdische YPG-militie niet aan te merken als terroristische organisatie.

De YPG was tot recent de voornaamste bondgenoot van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat in Noord-Syrië. Turkije beschouwt de militie als een verlengstuk van de Koerdische PKK, waarmee het al tientallen jaren in een bloedige strijd is verwikkeld.

Andere NAVO-lidstaten, zoals Frankrijk, zijn boos dat de Amerikanen zich plotseling terugtrokken uit het noordoosten van Syrië, waarmee Trump de weg vrijmaakte voor een Turkse invasie van het gebied. De Amerikaanse stap gebeurde zonder enige waarschuwing aan bondgenoten, en het Turkse besluit om Syrië binnen te vallen werd aan de andere NAVO-lidstaten gepresenteerd als een “fait accompli”, zei de Franse president Macron vorige week.

“Laat iemand naar je eigen hersendoodheid kijken”, zei zijn Turkse tegenhanger, Recep Tayyip Erdogan, tegen Macron in een televisietoespraak. “Deze uitspraken passen alleen bij mensen zoals u, die zelf in een staat van hersendood verkeren.” De Franse regering ontbood de Turkse ambassadeur naar aanleiding van die toespraak.

Rusland en China

Naast de interne strubbelingen, ziet de NAVO zich ook geconfronteerd met andere internationale problemen dan de Koude Oorlog waarvoor de verbondsorganisatie in 1949 werd opgericht. Rusland provoceert sinds enkele jaren weer volop op het wereldtoneel, maar die hernieuwde Russische dreiging is nog moeilijk te vatten. Ook de snelle opkomst van China als wereldmacht is een thema waarvoor de NAVO vooralsnog geen gezamenlijke strategieën heeft besproken.

Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6015245/trump-lanceert-aanval-op-europeanen-voor-aanvang-van-navo-top-in-londen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *