Rotterdam nog altijd bijstandshoofdstad, Scherpenzeel snelste groeier

Rotterdam is al twaalf jaar de gemeente met relatief de meeste bijstandsontvangers. In Scherpenzeel nam het aantal inwoners met een bijstandsuitkering in die periode het snelst toe, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aandeel mensen dat bijstand krijgt, verschilt sterk per gemeente. In Rotterdam zijn dat er bijna 68 op de duizend. In Ameland wonen relatief de minste mensen met bijstand: nog geen 2 op de duizend. Twaalf jaar geleden stond Rotterdam ook al bovenaan de lijst en Ameland vrijwel onderaan.

Scherpenzeel herbergde destijds ook nog weinig bijstandsgerechtigden. Maar inmiddels is het aandeel daar verdrievoudigd: van 2,6 naar 8 op de duizend. Andere snelle stijgers zijn Schiermonnikoog, Kaag en Braassem en Zoeterwoude.

Landelijk bekeken kregen halverwege vorig jaar van elke duizend Nederlanders er 28 bijstand van hun gemeente. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, maar nog altijd flink minder dan in 2017. Als gevolg van de recessie die volgde op de kredietcrisis nam het aantal bijstandsontvangers toen toe naar ruim 30 per duizend Nederlanders. De recente toename is onder meer het gevolg van de coronacrisis.

Meer vrouwen

Al jaren zijn er meer vrouwen dan mannen met een bijstandsuitkering. Opvallend is dat in 2020 het aandeel vrouwen met een bijstand miniem afnam, terwijl het aandeel mannen juist toenam.

Bron: https://nos.nl/l/2364298

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com