Protestactie na dood van jonge man in Brussel loopt uit op rellen

In het noorden van Brussel is een demonstratie uit de hand gelopen, meldt de VRT. Actievoerders waren de straat opgegaan om gerechtigheid te eisen na de dood van een man afgelopen zaterdag. De 23-jarige Ibrahima overleed toen, nadat hij door agenten was gearresteerd en meegenomen naar een politiebureau.

Het protest, bij het Brusselse noordstation, begon vanmiddag rustig. Enkele honderden demonstranten, onder wie de moeder, een zus en tante van het slachtoffer, riepen slogans en hielden borden omhoog met “Black Lives Matter” en “Justice voor Ibrahima”. De demonstratie was toegestaan door de gemeente.

Volgens de VRT was het protest tegen het einde van de middag vrijwel afgelopen toen mensen projectielen naar de politie begonnen te gooien. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Inmiddels is de politie massaal aanwezig. Met een waterkanon zijn brandjes geblust en demonstraten uiteen gedreven.

Geen goede hulp gekregen

Over de dood van de zwarte jonge man is nog veel onduidelijk. Wat vaststaat, is dat Brusselse politiemensen zaterdagavond een groepje mensen wilden controleren op het respecteren van de coronamaatregelen. De 23-jarige Ibrahima probeerde daaraan te ontkomen en rende weg.

De politie slaagde erin hem toch aan te houden en nam hem mee naar een politiebureau even verderop voor verhoor. Bij aankomst op het bureau verloor hij het bewustzijn, staat in een persbericht van de Belgische justitie. Een ambulance bracht hem naar een ziekenhuis waar hij later die avond overleed.

De advocaat van de familie zegt tegen de VRT dat Ibrahima tijdens zijn verhoor onwel werd en van zijn stoel viel. Hij zegt dat de politie pas na enkele minuten reageerde. Volgens de advocaat is dat ook de reden dat er nu een onderzoek wordt ingesteld naar ‘onopzettelijke doodslag’. Volgens de Belgische justitie is dat een neutrale term die niet inhoudt dat de politie iets verkeerd heeft gedaan.

Bron: https://nos.nl/l/2364246

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com