‘Over vijftig jaar praten we in Nederland nog over Ireen en Sven’

“Over vijftig jaar hebben we het in Nederland nog steeds over Ireen Wüst en Sven Kramer.” Schaatsanalist Erwen Wennemars van de NOS roemt in Studio Sportwinter de prestaties van de beste Nederlandse olympiërs. “Ongelofelijk wat zij hebben gepresteerd op vier opeenvolgende Olympische Spelen.”

Wüst en Kramer, die allebei in april 32 jaar worden, waren schaatsgroentjes toen ze twaalf jaar geleden in Turijn debuteerden op de Olympische Spelen. Beiden waren direct succesvol. Wüst heeft inmiddels elf olympische medailles, waarvan vijf gouden. Geen Nederlander die haar dat kan nazeggen.

Kramer op twee

Direct achter haar op de ‘eeuwige ranglijst’ staat Kramer: vier keer goud, in totaal negen plakken. Ter vergelijking: Jorien ter Mors (driemaal goud, eenmaal brons) bezet de twaalfde plaats, Kjeld Nuis (twee keer goud op zijn eerste Spelen) is de nummer dertig.

De druk was altijd groot, geeft in Wüst in Sportwinter toe. “Ik ben tijdens mijn carrière al een paar keer afgeschreven. Zelf heb je een bepaalde route in je hoofd en het gaat niet altijd fantastisch. Je raakt weleens geblesseerd, maar in Nederland moet je eigenlijk elke wedstrijd waar je aan de start staat winnen”, kijkt de Goirlese terug op haar loopbaan.

Plezier

Die loopbaan van haar is nog niet ten einde. Hetzelfde geldt voor Kramer. De boegbeelden van het Nederlandse schaatsen gaan nog even door. Nog een Olympische Spelen staat bij beiden voorlopig niet op de agenda, maar nog een paar jaar schaatsen en presteren is wel de bedoeling.

Beiden behoren nog tot de internationale top, slagen erin wedstrijden te winnen. En daar gaat het in de sport uiteindelijk om. “Overwinningen zorgen voor plezier”, zegt Kramer, die het ontbreken van de olympische titel op de 10.000 meter toch wel als een smet op zijn imposante loopbaan ziet.

“Ik heb er nog veel plezier in. Plezier staat bij mij absoluut op één. En staat ook voorop bij de beslissing of ik stop of niet. Vooralsnog heb ik nog veel plezier en ga ik gewoon lekker door”, blikt de Fries vooruit. Over enkele weken hoopt hij in Amsterdam zijn tiende wereldtitel allround binnen te halen.

Source:: http://nos.nl/l/2219485

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com