Oranje blinkt uit, maar buigt voor Noorwegen én Liechtenstein

Nederland heeft de Olympische Winterspelen in Pyeongchang afgesloten met twintig medailles en een fraaie vijfde plaats in het medailleklassement. Helemaal niet gek voor zo’n klein kikkerlandje.

Maar als het aantal plakken wordt afgezet tegen het aantal inwoners, blijken vijf kleine kikkerlandjes relatief gezien nog beter te hebben gepresteerd.

Liechtenstein staat in dit klassement aan de leiding, met één bronzen ski-medaille op 38.000 inwoners. Maar de prestatie van Noorwegen, met een recordoogst van 39 medailles op 5,3 miljoen inwoners, is indrukwekkender te noemen.

Maar er is ook een olympisch medailleklassement waarbij Nederland wel op de eerste plaats staat. Dat is het geval als we het aantal medailles afzetten tegen het aantal deelnemers.

Het Nederlandse team veroverde met 33 sporters 20 plakken en was daarmee de meest efficiënte ploeg in Pyeongchang. Opvallend in dit lijstje is de goede klassering van het in Pyeongchang toch redelijk onzichtbare Spanje.

Een ander lijstje waar Nederland met kop en schouders op één staat, is het medailleklassement van het langebaanschaatsen. De Nederlandse schaatsers sleepten de helft van alle gouden plakken binnen.

Toch is het schaatsen op deze Winterspelen mondialer gebleken dan veel andere sporten. Dat blijkt uit onderstaand lijstje met het aantal landen dat een medaille won per sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com