Noord-Ierse regering in spoedberaad bijeen na rellen

De Noord-Ierse regering heeft een spoedberaad ingelast na opnieuw gewelddadige rellen in Belfast. Sinds vorige week is het onrustig in en rond de hoofdstad. De betogers zijn vooral protestantse Noord-Ieren, die vrezen dat de band tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk door de brexit-afspraken wordt verzwakt.

Gisteravond was het voor zesde dag op rij raak in Belfast. Relschoppers kaapten een bus en staken die in brand. Ook werd de politie bekogeld met stenen. Eerder werden al auto’s in brand gestoken, tientallen agenten zijn gewond geraakt.

Gisteren brandde een bus volledig uit:

Aan de boosheid van de demonstranten liggen twee oorzaken ten gronde. Al een tijdje smeult in het noorden van Ierland de situatie rond de brexit. De protestantse unionisten willen niets liever dan bij het Verenigd Koninkrijk blijven horen. Ze zijn boos over de douanegrens die na de brexit is ontstaan tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Het conflict tussen Ierland en Noord-Ierland kent een lange voorgeschiedenis:

Het vuurtje werd vorige week nog eens extra aangewakkerd. De politie maakte toen bekend prominente leiders van de katholieke pro-Ierse Sinn Féin-partij niet te vervolgen voor het schenden van de coronamaatregelen op de begrafenis van IRA-kopstuk Bobby Storey, vorig jaar. De IRA is een voormalige Ierse paramilitaire terreurbeweging.

“Er kwamen 2000 mensen af op de uitvaart, onder wie prominente leiders”, zegt correspondent Tim de Wit. “Niemand droeg mondkapjes, alles ging tegen de covidregels in. Dat deze mensen niet worden vervolgd, viel verkeerd. De demonstranten, overwegend jongeren, vinden dat er met twee maten wordt gemeten.”

Ondertussen steggelen de protestanten van de DUP-partij en de katholieken van Sinn Féin over de schuldvraag. Sinn Féin zegt dat de jongeren door uitspraken van de DUP zijn opgehitst. De DUP veroordeelt het geweld, maar zegt dat ze de frustraties bij de jongeren begrijpen.

Reacties

De Britse premier Boris Johnson twitterde gisteravond dat hij zich “ernstig zorgen” maakt over het geweld. Hij heeft tot kalmte gemaand. “De manier om geschillen op te lossen is door middel van dialoog, niet door geweld of criminaliteit”, schrijft hij.

Ook de Ierse premier Micheál Martin heeft zich op Twitter geuit. “Dit is het moment voor de twee regeringen en leiders van alle kanten om samen te werken om de spanningen weg te nemen en de rust te herstellen.”

Bron: https://nos.nl/l/2375881

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com