'Nederland in gesprek over terugkeer IS-vrouwen en hun kinderen'

Nederlandse en Irakese autoriteiten voeren gesprekken om tien Nederlandse vrouwen en hun kinderen in Syrische kampen een veilige doorgang naar het Nederlandse consulaat in de Irakese stad Erbil te garanderen, meldt het AD vrijdag.

Het gaat om vrouwen die zijn afgereisd naar het gebied van het voormalig kalifaat van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS).

Nederland wil volgens de krant afspraken maken om te voorkomen dat ze in Irak worden vervolgd. Daar is kans op als ze zouden proberen op eigen kracht het Nederlandse consulaat in Irak te bereiken.

Mochten de vrouwen terugkeren naar Nederland, dan worden zij vastgezet. De kinderen worden dan ondergebracht bij bijvoorbeeld familieleden. Daar zijn al voorbereidingen voor getroffen.

In de kampen zitten op dit moment zo’n 35 Nederlandse vrouwen met hun kinderen.

Advocaat van vrouwen bevestigt onderhandelingen

Advocaat Andre Seebregts, die meerdere vrouwen bijstaat, bevestigt aan de krant dat de onderhandelingen gaande zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat gekeken wordt aan hoe uitvoering gegeven kan worden aan een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam in januari.

Die uitspraak vraagt van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om zich in te spannen om te zorgen dat de tien vrouwen in Nederland bij hun eigen proces aanwezig kunnen zijn.

Nederland had aanvankelijk het standpunt dat moeders en kinderen zelf hun weg naar het Nederlandse consulaat moesten vinden, om nadien verder geholpen te worden.

Er woedt in Nederland een discussie of de vrouwen en kinderen die naar het voormalige kalifaat afreisden wel teruggehaald moeten worden door de Nederlandse autoriteiten. Zou zouden de kinderen met de ideologie van IS zijn opgevoed.

Bron: https://www.nu.nl/syrie/5897979/nederland-in-gesprek-over-terugkeer-is-vrouwen-en-hun-kinderen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *