Milieuvriendelijk barbecueën: 5 handige tips

Het wordt eindelijk weer een beetje lekker weer. Veel Nederlanders maken hier graag direct gebruik van en zetten op de eerste zonnige dag(en) de barbecue al aan. En geef ze eens ongelijk; want wat is er nou gezelliger dan met vrienden of familie genieten van lekker eten in het zonnetje. Helaas kan barbecueën wel erg slecht zijn voor het milieu. Denk maar eens aan de hoeveelheid vlees die gegeten wordt en alle schadelijke rook die vrijkomt tijdens het barbecueën. Gelukkig zijn er ook manieren om milieuvriendelijk te barbecueën. Met deze tips kun jij de barbecue zonder schuldgevoel aanzetten.

Met dank aan BarbecueShop voor onderstaande nuttige tips.

Direct naar de webshop.

Minder vlees op de barbecue

Tijdens het barbecueën wordt er vaak vooral vlees geserveerd. Bij de barbecuepakketten in de supermarkt wordt meestal uitgegaan van 250 tot 900 gram vlees per persoon. Dat is een stuk meer dan de aanbevolen hoeveelheid die het Voedingscentrum adviseert; dat is namelijk slechts 500 gram vlees per week per persoon. De productie van vlees is erg belastend voor het milieu. Je kunt deze milieubelasting verlagen door minder vlees te eten tijdens de barbecue. Er zijn voldoende heerlijke alternatieven, denk bijvoorbeeld aan gegrilde groenten, vegaburgers, maiskolven, tofu, salades, gepofte aardappels en stokbrood met bijvoorbeeld kruidenboter, humus of tapenade. Toch graag vlees? Dan is het goed om te weten dat kip, varken en kalkoen de minst milieubelastende vleessoorten zijn.

Verspil zo min mogelijk voedsel

Het komt veel mensen vast bekend voor; als iedereen vol zit, is er nog ontzettend veel eten over. Veel mensen proppen zich al vol met brood voordat het eten dat op de barbecue ligt klaar is. Daarbij wordt er vaak veel te veel ingekocht. Soms wordt het overgebleven eten niet bijtijds in de koelkast gezet, waardoor het aan het eind van de avond weggegooid kan worden. Zonde van het voedsel natuurlijk. Maar ook slecht voor het milieu; de milieubelasting die het produceren van het voedsel heeft veroorzaakt, is helemaal voor niks geweest. Zorg er dus voor dat je niet te veel eten inkoopt. Blijft er toch wat over? Zet dit dan bijtijds in de koelkast zodat je hier de volgende dag nog van kunt eten.

Ga voor een kleine barbecue

Hoe groter de barbecue is, hoe langer het duurt tot de barbecue warm is. Met een grote barbecue verbruik je daarom een stuk meer brandstof, wat slecht is voor het milieu. Kies voor een kleine barbecue als je met een kleine groep mensen barbecuet. Ben je met een wat grotere groep? Dan is het beter voor het milieu om te kiezen voor twee kleine barbecues dan voor één grote barbecue. Nog een voordeel: het vlees is ook een stuk sneller gaar met een kleine barbecue omdat deze sneller warm wordt.

Koop een elektrische barbecue of een gasbarbecue

Elektrische barbecues en gasbarbecues zijn milieuvriendelijker dan barbecues op houtskool, omdat deze minder of zelfs geen rook geven. Bovendien kun je deze barbecues tussendoor uitzetten als iedereen aan het eten is. Dit Met deze tips kun jij de barbecue zonder schuldgevoel aanzetten.scheelt brandstof. Een gasbarbecue werkt op butaan- of propaangas, dit is in flessen of tankjes te koop. Als je anderhalf uur aan het barbecueën bent, wordt er 0,5 tot 1,2 kilogram gas verbruikt. Bij de verbranding worden nauwelijks vervuilende stoffen uitgestoten en door de schone verbanding is er geen rook. Wel levert het gebruik van een gasbarbecue broeikasgas op.

Ga je voor een elektrische barbecue, dan is alleen de productie van stroom milieuvervuilend. Kies je via een energievergelijker voor groene energie, dan draag je bij aan duurzame opwekking van energie. Er wordt wel veel stroom verbruikt tijdens het barbecueën. Heb je een elektrische barbecue met een vermogen van 2.200 watt, dan kost anderhalf uur barbecueën op vol vermogen zo’n 3,3 kWh stroom. Dat is net zoveel stroom als er wordt gebruikt wanneer je de wasmachine vijf keer op veertig graden draait. Het scheelt wel dat de barbecue vaak niet op volledig vermogen draait, waardoor er wat minder energie wordt verbruikt. Daarbij is een elektrische barbecue wat brandstof betreft het goedkoopst.

Barbecue op houtskool en briketten? Let op keurmerk of ga voor kokos

Heb je een barbecue die werkt op houtskool en briketten (en wil of kun je geen nieuwe barbecue aanschaffen)? Kies dan voor houtskool met het keurmerk FSC of PEFC. Deze keurmerken geven aan dat het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos en dat hier dus geen waardevolle bossen voor zijn gekapt. Je kunt ook briketten aanschaffen die gemaakt zijn van kokosnoot; kokosbriketten. Doordat deze op een hogere temperatuur verbranden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Ook bespaar je hiermee grondstoffen, omdat ze worden gemaakt van natuurlijk afval. Bovendien heb je er minder van nodig omdat deze brikketten langer branden dan houtskool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *