Huldiging Ajax verloopt zonder problemen, Amsterdam 'trots' op kampioen

Waar het in het verleden nog weleens misging tijdens huldigingen van Ajax, verliepen de festiviteiten donderdagmiddag zonder noemenswaardige problemen. De 100.000 mensen die naar het Museumplein in Amsterdam waren gekomen, vierden uitbundig feest.

Voor burgemeester Femke Halsema was het de eerste huldiging van Ajax als burgemeester van Amsterdam. Ze had vooraf aangegeven “ongelooflijk” haar best te doen om het “zo veilig mogelijk te maken”, maar dat garanties niet gegeven konden worden.

Voordat de spelers van Ajax een voor een werden toegezongen sprak Halsema de Ajax-selectie en de supporters toe. Dat ging niet helemaal vlekkeloos: Ze werd uitgefloten en er werden een paar blikjes bier naar haar gegooid, maar Ajax’ algemeen directeur Edwin van der Sar en aanvoerder Matthijs de Ligt grepen vingen die vakkundig.

Op het uitfluiten had Halsema zich van tevoren voorbereid, zei ze woensdag al. Na de huldiging zegt Halsema dat ze het uitfluiten niet persoonlijk heeft opgevat. “In Amsterdam fluit je de burgemeester uit. Dat is traditie. Maar ik vond het belangrijk om namens de stad te zeggen hoe trots we zijn. Als kind ging ik met mijn vader vaak naar FC Twente, dus voetbal is mij niet vreemd. Toen ik eerder dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA was heb ik genoten.”

Amsterdam wilde laten zien hoe trots de stad was op Ajax, zei burgemeester Halsema. (Foto: Pro Shots)

Supporters komen uit alle hoeken van het land

Net zoals burgemeester Halsema niet afkomstig is uit Amsterdam, kwamen ook niet alle supporters bij de huldiging van Ajax uit de hoofdstad. Vanuit alle hoeken van het land hadden supporters lange reizen afgelegd om de Ajax-spelers met de schaal te zien. “Als echte Ajacied kom je gewoon vanuit de omgeving van Eindhoven hierheen”, aldus Marlon, uit Veghel.

“Ik heb ook vrienden die voor PSV zijn. Ze hebben me hard uitgelachen toen we vorige week in de halve finale van de Champions League werden uitgeschakeld en toen we eerder in het seizoen met 6-2 op onze flikker kregen van Feyenoord. Maar uiteindelijk is er maar één nummer één en dat is Ajax”, stelde Marlon.

‘Leukste om de Ajax-spelers in het echt te zien’

Vlak naast hem stond een gezin uit het Drentse Meppel. Twee zoons, van negen en tien jaar, stonden trots naast hun ouders. Het was een dagje uit. “Het leukste vond ik dat ik de Ajax-spelers in het echt kon zien”, vertelde de jongste. “Ik heb hard voor ze gejuicht.”

Ook zijn vader heeft genoten. “Het was een hele reis, maar we hebben ervan genoten. We hebben een vrije genomen, omdat we vonden dat we hierheen moesten.”

Halsema doet alsof ze vuurwerk niet hoort

Zo kon Amsterdam de 34e landstitel van Ajax vrijwel probleemloos vieren. Ongeregeldheden zorgden er in 2011 nog voor dat burgemeester Van der Laan besloot dat de jaren daarna de huldiging van Ajax op een parkeerterrein naast de ArenA gehouden moest worden.

Maar Halsema wilde Ajax weer in de binnenstad huldigen. Nadat vlakbij haar plotseling een harde knal klonk door ontploffend vuurwerk, schrok ze even. Maar daarna: “Nou ja, ik heb niks gehoord.” Zoals het uitfluiten van de Amsterdamse burgemeester er tijdens een huldiging van Ajax bij hoort, doet het afsteken van vuurwerk dat kennelijk ook, zal ze redeneren.

Bron: https://www.nu.nl/binnenland/5895204/huldiging-ajax-verloopt-zonder-problemen-amsterdam-trots-op-kampioen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *