Groothoeklenzen, wat kun je ermee?

Groothoeklenzen, telelenzen, macrolenzen, primelenzen, standaardlenzen.. Objectieven zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn zó veel verschillende lenzen verkrijgbaar, dat je soms (zeker als beginnende fotograaf) door de bomen het bos niet meer ziet. Tijd voor wat duidelijkheid dus! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de groothoeklens.

Direct naar de webshop.

Wat is een groothoeklens?
Een groothoeklens herken je aan zijn kleine brandpuntafstand. Groothoeklenzen hebben vaak een range van ongeveer 10-28 mm. Die kleine brandpuntafstand zorgt voor, it’s in the name, een grote beeldhoek. Het voordeel van die grote beeldhoek is dat je veel in beeld krijgt en de grootte van ruimtes en gebouwen goed kunt vastleggen. Groothoeklenzen zijn dan ook vaak de eerste keuze bij straat-, interieur- en landschapsfotografie. Tegenwoordig zijn er zelfs groothoeklenzen voor je smartphone verkrijgbaar!

Landschapsfotografie
Landschapsfotografen willen meestal zoveel mogelijk in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld eens aan een brede skyline van een stad, of een prachtige ondergaande zon, omgeven door de zee en een mooi gekleurde lucht. Ook bij het vastleggen van uitgestrekte berglandschappen komt een groothoeklens perfect van pas. Wanneer je aan de slag gaat om een mooi landschap in beeld te brengen, wil je meestal dat de foto van voor tot achter toe scherp is. Hiervoor gebruik je hoge F-waardes. Het is daarom bij landschapsfotografie niet persé nodig dat de groothoeklens erg lichtsterk is.

Straatfotografie
Ook bij straatfotografie is een groothoeklens een veel ingezet objectief. Straatfotografen willen vaak een bepaalde situatie of verhaal laten zien, waarbij een grote beeldhoek essentieel kan zijn. Wanneer je een groothoeklens wilt inzetten bij straatfotografie, is het wél handig om op de lichtsterkte te letten. Zeker wanneer je binnen fotografeert (denk aan stations of winkelcentra) heb je al snel te maken met uitdagende lichtomstandigheden. Ook kun je door te spelen met scherptediepte een bepaald onderwerp op straat accentueren.

Interieurfotografie
Tegenwoordig zijn er steeds meer fotografen die zich voornamelijk bezighouden met interieurfotografie. Makelaars beginnen steeds meer het belang van mooie woningfoto´s te zien en besteden het maken van de foto´s daarom vaker uit aan een fotograaf. Een groothoeklens is ideaal om een bepaalde ruimtelijkheid te creeeren in het beeld. Je wilt natuurlijk dat een vertrek zo groot mogelijk over komt op de foto´s, zodat de ruimtes aantrekkelijker ogen.

Nadelen van een groothoeklens
Zoals aan elk objectief zitten er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een groothoeklens. Een grote beeldhoek kan bijvoorbeeld zorgen voor bepaalde vertekeningen. De randen van de foto trekken dan als het ware een beetje bol. Hier moet je dan ook extra op letten wanneer je modellen in beeld hebt. Zij zijn vaak niet zo gecharmeerd van een boller gezicht of lichaam.
Een ander nadeel is dat alles al snel kleiner lijkt. Fotografeer je bijvoorbeeld huizen aan de rand van een weiland, dan kan het zijn dat de huizen veel kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dit kan natuurlijk wél weer voor creatieve plaatjes zorgen!

Bekijk nu 38.521 artikelen in Camera’s & accessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com