Extreemrechts verdubbelt in Spanje, sociaaldemocraten opnieuw de grootste

De sociaaldemocratische Partido Socialista Obrero Español (PSOE) lijkt de verkiezingen van zondag in Spanje te hebben gewonnen. Nadat 95 procent van de stemmen zijn geteld staat de partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez op 120 van de beschikbare 350 zetels. Morele winnaar lijkt echter de radicaal-rechtse partij Vox, die zoals verwacht haar aantal zetels meer dan verdubbelde.

Marine Le Pen, Franse leider van de Franse rechts-radicale partij Rassemblement National, feliciteerde haar Spaanse ambtgenoot en Vox-voorman Santiago Abascal met de geboekte winst. Ook de leider van extreemrechtse Italiaanse politieke partij Lega, Matteo Salvini, complimenteerde Abascal.

Coalitievorming wordt echter voor beide kanten van het politieke spectrum moeilijk. Een rechtse regering aangevoerd door Partido Popular (PP), gesteund door Vox en het centrumrechtse Ciudadanos zou volgens de laatste exitpolls tientallen zetels tekort komen voor een meerderheid. De laatstgenoemde partij was de grote verliezer van de avond en moest bijna vijftig zetels afstaan.

De voorlopige vijf grootste partijen:

  • PSOE: 120 zetels (-3 ten opzichte van vorige verkiezingen)
  • PP: 88 zetels (+22)
  • Vox: 52 zetels (+28)
  • Unidas Podemos: 26 zetels (-16)
  • Ciudadanos: 10 zetels (-47)

Het PSOE kan met een verlies van enkele zetels de wonden likken, maar de kans op een linkse, Pro-Europese regering die premier Sánchez voor ogen heeft is flink geslonken doordat het links-populistische Unidas Podemos wél flink moest inleveren. Sánchez moet hoogstwaarschijnlijk om hulp gaan vragen bij de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen

De verkiezingen waren alweer de vierde in het land binnen de laatste vier jaar, nadat gesprekken tussen de PSOE en het links-populistische Unidos Podemos in september spaak liepen.

Bron: https://www.nu.nl/buitenland/6010108/extreemrechts-verdubbelt-in-spanje-sociaaldemocraten-opnieuw-de-grootste.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *