Dijkhoff (VVD) ontving ten onrechte vergoeding en zet alsnog wachtgeld stop

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft jaarlijks ten onrechte 4.900 euro aan reiskosten vergoed gekregen. Dat meldt HP/De Tijd woensdag. Dijkhoff stort het bedrag terug. Daarnaast ziet hij ook alsnog af van de omstreden wachtgeldregeling waardoor hij boven op zijn salaris als Kamerlid 37.000 euro ontving, omdat hij in het vorige kabinet kortstondig minister is geweest.

Uit onderzoek van HP/De Tijd blijkt dat Dijkhoff een reiskostenvergoeding van 4.900 euro ontvangt voor reizen binnen Nederland, terwijl hij als fractievoorzitter beschikt over een auto met chauffeur die door de VVD betaald wordt.

Daardoor maakt Dijkhoff geen extra reiskosten. De VVD’er toont zich in een reactie op Facebook schuldbewust en spreekt van “een stomme fout”. “Daardoor heb ik een vergoeding ontvangen die ik nooit heb willen krijgen.”

Dijkhoff zet wachtgeldregeling toch stop

Ook gaat hij in op het wachtgeld dat hij tot voor kort ontving.

“Nu de discussie is opgelaaid, ook over hoe dit soort regelingen er in de toekomst uit moet zien, komt er een dimensie bij”, schrijft Dijkhoff.

“Daarom heb ik besloten mijn mening opzij te zetten en de toelage (bij u beter bekend als: wachtgeld) per direct stop te zetten.”

Dijkhoff incasseerde zo’n 37.000 euro aan wachtgeld per jaar omdat hij staatssecretaris van Asiel en een maand minister van Defensie was. De VVD’er heeft hier volgens de wet ruim drie jaar recht op.

Dijkhoff: Recht op wachtgeld

Hij ontving de toelage boven op de 115.000 euro per jaar én toeslagen voor zijn fractievoorzitterschap.

PvdA-Kamerleden Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, die in het vorige kabinet ook minister waren, accepteerden het extra geld niet. Asscher vindt dat het niet past om boven op het salaris van Kamerlid wachtgeld te ontvangen. “Ik heb een prachtig salaris.” Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers, tot voor kort staatssecretaris Asiel, zag af van de regeling.

Dijkhoff vond en vindt nog steeds dat hij recht heeft op de toeslag. “Ik sta nog steeds volledig achter de regeling en achter iedereen, in de landelijke, provinciale of lokale politiek, die op grond van die regeling ontvangt waar zij of hij voor heeft gewerkt.”

Bron: https://www.nu.nl/politiek/6015290/dijkhoff-vvd-ontving-ten-onrechte-vergoeding-en-zet-alsnog-wachtgeld-stop.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *