De Jong deelt tik uit op NK allround, Ter Mors trekt zich terug voor 5.000 meter

Antoinette de Jong is de slotdag van de Daikin NK allround in Heerenveen uitstekend begonnen. De titelverdedigster versloeg in een rechtstreeks duel op de 1.500 meter haar grote concurrente Jorien ter Mors: 1.55,61 om 1.55,63.

Na afloop van de derde afstand besloot Ter Mors zich af te melden voor de afsluitende 5.000 meter, een afstand die ze pas één keer in haar schaatscarrière reed. Ze werd vorig jaar tweede op de NK sprint en staat ook volgend weekend op de startlijst van dat toernooi.

“Het was sowieso mijn intentie om een goed trainingsweekend te rijden”, vertelde Ter Mors over haar afmelding. “Als ik veel voorsprong had gehad, dan had ik natuurlijk wel gereden. Maar, met deze voorsprong ga ik niet winnen en dan moet ik een slimme keuze maken.”

Ter Mors ging na de eerste dag van de NK allround aan de leiding met een voorsprong van 0,88 seconde op De Jong en 1,72 seconde op Wijfje. Ze won de 500 meter en eindigde als vijfde op de 3.000 meter en hoopte op de 1.500 meter haar voorsprong uit te bouwen.

Dat lukte niet, omdat De Jong, die op de eerste dag twee keer tweede werd, een ijzersterke 1.500 meter reed. “Met dit scenario wist ik van tevoren al dat ik die vijf kilometer niet zou rijden”, aldus Ter Mors. “Jammer voor het toernooi, maar ik maak keuzes voor mezelf.”

De Jong had een achterstand van 2,86 seconden op Ter Mors, maar gaat nu aan de leiding. Het verschil met Melissa Wijfje, die zaterdag de 3.000 meter op haar naam schreef, de vijfde tijd noteerde op de 500 meter en derde werd op de 1.500 meter, is 5,08 seconden.

De Nederlands kampioene verdient naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

Geen Wüst, Schouten en Achtereekte

Drie Nederlandse topschaatssters ontbreken dit weekend in Heerenveen. Ireen Wüst, viervoudig winnares van de NK allround, moest zich afmelden vanwege een blaasontsteking en Carlijn Achtereekte (winnares van 2019) ontbreekt vanwege rugklachten.

Ook Irene Schouten, die drie weken geleden de nationale titels won op de 3.000 en 5.000 meter, is niet van de partij. Ze heeft last van een spierblessure.

Bron: https://nos.nl/l/2357617

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com